lauantai 26. marraskuuta 2011

Piparkakut

Yks päivä teki karmeesti miel piparitaikinaa ja tuumasta toimeen. Ihan ajankohtasta muutenki. Ja en taho, et tänä vuonna taas meille ostetaan niitä kaupan pakasteläpysköitä : D Ei, kyllähä niistä piparit saa, mut omatekemät maistuu aina paremmalta, eikä oo mitää lisäaineita (y)





Tarvitset:

1 ½ dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
3 tl kanelia
3 tl inkivääriä
3 tl pomeranssinkuorta
1 ½ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
2 munaa
2 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja

Tee näin:

Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa ja anna jäähtyä kokonaan. Lisää munat ja jauho-soodaseos, sekoita tasaiseksi ja anna kovettua jääkaapissa peitettynä 8-12 tuntia.
Ota taikina jääkaapista, irroita siitä helposti käsiteltävä pala ja kaulitse se jauhotetulla parin-kolmen millin paksuiseksi levyksi. Nosta taikinaa muovilastalla varovasti pöydästä ja tarkista, ettei se ole tarttunut. Painele piparkakkumuoteilla erilaisia pipareita taikinaan ja nostele ne varovasti lastalla leivinpaperin päälle pellille. Purista taikinapalasta hukkapalaset yhdeksi palloksi, anna tarvittaessa jäähtyä jääkaapissa ja kaulitse uudestaan levyksi jne.
Paista piparit 200 asteessa n. 7 minuuttia.

Piparkakkujen sokerikuorrute:

Tarvitset:

½ munanvalkuaista
n. 2 dl tomusokeria (tai mansikkatomusokeria)
muuta väriä halutessa karamelliväriä

Tee näin:

Erottele valkuainen keltuaisesta ja riko valkuaisen rakenne rikki. Lisää tomusokeri ja sekoita notkeaksi. Jos käytät karamelliväriä, lisää se tässä vaiheessa ja sekoita seos tasaiseksi.
Leikkaa pienen pussin kulmaan (esim. pakastepussiin) pienenpieni reikä ja kaada kuorrute pussiin. Pursota jäähtyneille piparkakuille kuvioita. Voit myös levittää kuorrutetta suoraan lusikalla.

1 kommentti: